این سایت در ستاد ساماندهی ثبت شده و تابع قوانین جمهوری اسلامی میباشد

تبلیغات تبلیغات تبلیغات تبلیغات

طرز تهیه نمک خوراکی و آشنایی با مراحل تصفیه آن

۲۱ اسفند ۱۳۹۷
3 views
بدون نظر

نمک به دلیل داشتن املاحی همچون سدیم و کلر، ماده خوراکی ارزشمندی برای انسان به شمار می آید. البته مصرف بیش از اندازه آن سبب بروز مشکلات جدی و ابتلا به برخی بیماری ها می شود. بنابراین نیاز روزانه بدن به نمک بر اساس استاندارد جهانی ۳/۵ گرم می باشد، که باید از طریق غذاهای حاوی نمک، جذب بدن گردد.

در طبیعت انواع سنگ نمک(هالیت) وجود دارد، که همگی دارای عناصر یونی می باشند و با توجه به عنصر موجود در آن ها، رنگ آن ها نیز متفاوت است و به شیوه های مختلفی استخراج و برای مصارف گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرند. به همین منظور در ادامه به طرز تهیه نمک خوراکی و شیوه های استخراج آن می پردازیم.

طرز تهیه نمک خوراکی

طرز تهیه نمک خوراکی خانگی

نمک خوراکی علاوه بر داشتن سدیم و کلر به صورت طبیعی، دارای عنصر ید می باشد، که در کارخانه ها و به هنگام تصفیه نمک به آن می افزایند. فقدان ید در بدن باعث ابتلا به بیماری گوارتر و بسیاری از مشکلات هورمونی می گردد. برای تهیه نمک خوراکی باید آن را از منابع همچون اعماق زمین و دریا استخراج نمایند. شیوه های استخراج آن نیز، به صورت مراحل زیر می باشد:

۱- در منابع پوشیده از نمک، با حفر کردن چاه و ریختن آب در آن، موجب حل شدن نمک در آن می شوند، تا به منظور فرآیند تبخیر، آن را از چاه خارج کنند و برای تصفیه به کارخانه ها انتقال دهند. نمک خوراکی که در تهیه انواع غذاها در منزل از آن استفاده می کنید، با همین شیوه استخراج می شود، که به آن استخراج محلول می گویند.

۲- دومین شیوه، که همان روش سنتی تبخیر نمک(تبخیر خورشیدی) است، بیشتر در مناطق مدیترانه ای، به دلیل شرایط آب و هوایی آن می باشد، که در طی سال، فقط یک مرتبه نمک استخراج می گردد و عمل تبخیر آن نیز به صورت طبیعی یعنی به کمک نور خورشید و وزش باد انجام می شود.

۳- استخراج از معادن نمک، شیوه ای دیگر برای تهیه نمک خوراکی می باشد، که این معادن عمدتا در لایه های زیرین کف دریا قرار دارند.

۴- شیوه دیگر استخراج، روش دستی می باشد، که به راحتی در سطح دریا و یا دریاچه نمک می توان نمک را استخراج نمود، که به آن نمک دریایی می گویند.

طریقه تهیه نمک خوراکی

در طرز تهیه نمک خوراکی ، گام بعدی پس از انجام عمل استخراج، تصفیه نمک می باشد، که مراحل آن به صورت زیر می باشد:

  • خرد کردن(آسیاب) سنگ نمک است. بعد آن را با آب خالص حل می کنند.
  • اقدام دوم برای تصفیه نمک، به منظور رسوب شدن منیزیم و کلسیم موجود در آن است. که برای این کار، مواد شیمیایی به آن می افزایند، تا مواد نامحلول از آن خارج شود.
  • مرحله بعدی طرز تهیه نمک خوراکی، عمل حذف یا جدا کردن ذرات بسیار ریز از ۳۰ میکرون می باشد، که با عبور محلول آب نمک از داخل فیلترهای شنی این امر صورت می گیرد.
  • سپس باید عمل تصفیه انجام پذیرد و بلورهای نمک تولید شده، توسط سانتریفیوژ از مواد ناخالص جدا گردند و شستشو داده شوند، همچنین عنصر ید به نمک حاصل شده، افزوده گردد.
  • در نهایت، عمل خشک شدن بلورهای نمک در هوای گرم انجام می گیرد و بعد به سیلوهای مخصوص نگهداری نمک انتقال داده می شود و به وسیله دستگاه های اتوماتیک مرحله بسته بندی نمک صورت می پذیرد.

روش تهیه نمک خوراکی

لازم به ذکر است که، تنها بخش کوچکی(۶ درصد) از نمک تولید شده در جهان برای استفاده خوراکی می باشد و بخش اعظم آن برای برف روبی، تصفیه آب، کشاورزی و فرآیندهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

منبع : آرگا

برچسب :


لینک کوتاه مطلب

http://fuzmusic.ir/?p=2012

برچسب ها

مطالب مشابه

دوازده + 4 =